Adakah Saya Mengandung? Inilah cara memeriksanya

Kit ujian kehamilan adalah ujian mudah untuk mengetahui sama ada seorang wanita mengandung atau tidak. Ujian boleh dilakukan di rumah secara sendirian atau bersama doktor. Kit ujian biasanya dilengkapi dengan ujian tongkat kehamilan standard yang boleh disertakan dengan alat penitis atau bekas bergantung pada jenama. Ia berfungsi dengan mengukur tahap hormon, human chorionic gonadotropin (hCG) yang juga dikenali sebagai hormon kehamilan. hCG biasanya terdapat dalam air kencing dan darah setelah kira-kira 10-14 hari selepas persenyawaan. Ini bermaksud, anda harus menunggu kira-kira 10-14 hari setelah anda melewatkan haid untuk memeriksa kehamilan.

Bagaimana cara menggunakan kit ujian kehamilan?

Alat ujian kehamilan biasanya terdapat di mana-mana kedai farmasi dan pasar raya. Alat ini mudah digunakan, memberikan hasil yang cepat dan dapat dilakukan mengikut privasi rumah anda.

Baca arahan yang disertakan dalam kit ujian, pastikan tarikh luput belum berlalu. Bergantung pada alat ujian, anda perlu mengumpulkan sampel air kencing anda ke dalam bekas yang bersih dan mencelupkan tongkat ujian kehamilan ke dalam bekas atau menggunakan penitis untuk meletakkan beberapa titis sampel air kencing secara langsung di jalur ujian. Anda boleh mendapat keputusan kehamilan anda dalam beberapa minit.

Setiap kit ujian kehamilan mempunyai cara tersendiri untuk menunjukkan hasilnya, jadi penting untuk membaca arahan yang diberikan untuk mengetahui cara menafsirkannya.

Bergantung pada jenama, hasilnya mungkin muncul sebagai:

  • Perubahan pada garis bertanda
  • Simbol seperti tambah (+) atau tolak (-)
  • Perubahan warna
  • Perkataan seperti “hamil” atau “tidak hamil”

Bilakah masa yang tepat untuk melakukan ujian kehamilan?

Ujian boleh dilakukan dari hari pertama tempoh anda terlepas kitaran haid. Sekiranya anda tidak pasti bila tempoh berikutnya kitaran haid, ,anda boleh melakukan ujian tersebut sekurang-kurangnya 21 hari (3 minggu) dari hubungan terakhir tanpa perlindungan anda.

Anda boleh melakukan ujian pada sampel air kencing yang dikumpulkan pada bila-bila masa sepanjang hari tetapi disarankan untuk menguji dengan air kencing pagi kerana air kencing adalah yang paling pekat. Oleh itu, jangan minum yang banyak sebelum ujian untuk mengelakkan air kencing menjadi terlalu cair.

Keputusan ujian kehamilan

Hasil ujian positif bermaksud anda pasti hamil. Sebaliknya, keputusan ujian negatif tidak begitu meyakinkan. Sekiranya keputusan ujian anda negatif dan anda masih menganggap anda hamil, anda boleh mengulang ujian tersebut beberapa hari (kira-kira seminggu) kemudian. Sekiranya keputusan ujian anda negatif selepas ujian kedua dan anda masih belum menjalani haid, sila berjumpa doktor. Doktor akan melakukan ujian darah untuk mengukur tahap hCG dalam badan untuk mengesahkan kehamilan.

Ketepatan ujian kehamilan

Apabila digunakan dengan betul, ketepatan ujian positif biasanya 97-99%. Sekiranya keputusan anda negatif, ini mungkin bermakna anda tidak hamil, atau anda melakukan ujian kehamilan terlalu awal.

Positif palsu juga boleh berlaku. Positif palsu bermaksud kit ujian menunjukkan bahawa anda hamil ketika anda sebenarnya tidak hamil. Terdapat beberapa sebab yang menyebabkan positif palsu seperti ubat-ubatan tertentu yang meningkatkan tahap hormon hCG dalam darah, kehamilan ektopik atau keguguran dan masalah yang berkaitan dengan ovari.

Walaupun negatif palsu adalah apabila kit menunjukkan hasil negatif tetapi anda sebenarnya hamil. Ini berlaku sekiranya kehamilan awal atau air kencing yang dicairkan bahawa penunjuk tidak dapat mengesan hCG.

Apa yang anda perlu lalukan sekiranya ujian kehamilan anda positif?

Anda boleh pergi ke klinik terdekat untuk pengesahan kehamilan. Biasanya, mereka akan mengulangi ujian kehamilan air kencing dan melakukan ultrasound. Pada minggu ke-4 kehamilan, imbasan menggunakan ultrasound transvaginal akan dilakukan kerana ultrasound transabdominal hanya dapat mengesan kantung janin pada 6-7 minggu kehamilan. Imbasan ultrasound transvaginal dilakukan dengan memasukkan probe ke dalam faraj anda sementara ultrasound transabdominal dilakukan secara langsung pada perut.

Tempahan antenatal biasanya dilakukan pada 10-12 minggu kehamilan. Doktor akan memberikan tarikh temu janji untuk membuat tempahan sekiranya anda mengesahkan kehamilan terlalu awal. Tempahan boleh dilakukan di pusat kesihatan tempatan atau pusat rawatan antenatal.

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu