Adakah kitaran haid mempengaruhi peluang anda untuk mengandung?

Mengalami sakit belakang, kekejangan perut, jerawat dan kegelisahan selepas tempoh bulanan boleh mengganggu kita, terutamanya ketika anda ingin hamil. Walau bagaimanapun, ramai di antara kita tidak menyedari bahawa haid kita sebenarnya merupakan jalan masuk untuk hamil kerana, kitaran haid menolong untuk mengesan kitaran haid, mengira bila kita paling subur, dan memberi kita petunjuk untuk peluang kita hamil.

Panjang kitaran anda, seberapa berat aliran haid anda, dan seberapa kerap anda mendapatkan haid anda semua dipengaruhi oleh hormon yang mengatur kitaran anda, membantu anda hamil, dan mengekalkan kehamilan yang sihat. Walau bagaimanapun, tahap hormon boleh menjadi tidak seimbang kerana masalah perubatan tertentu , tekanan, atau perubahan diet yang melampau yang akan mengganggu kitaran haid.

Di sini, kami telah mengetengahkan beberapa masalah umum yang dihadapi wanita mengenai kitaran bulanan mereka untuk membantu anda mengetahui kapan harus berjumpa doktor tentang bagaimana haid anda boleh mempengaruhi peluang anda hamil.

Punca haid yang berpanjangan

Kitaran haid biasa adalah sekitar 28 hingga 30 hari dan adalah normal jika mempunyai tambah-min 3 hingga 4 hari. Haid biasanya berlangsung selama 3 hingga 7 hari. Jadi apa yang boleh menjadi penyebab haid yang berpanjangan?

Gangguan endokrin

Gangguan endokrin yang paling biasa adalah kekurangan luteal yang menyebabkan pengurangan rembesan progesteron. Selalunya terdapat haid berpanjangan dengan aliran rendah dan warnanya gelap. Ini boleh mempengaruhi kemungkinan kehamilan anda, dan walaupun berjaya, mungkin ada kemungkinan keguguran yang tinggi.

Kesan ubat

Mengambil ubat tertentu juga boleh menyebabkan haid yang berpanjangan – seperti mengambil pil kawalan kelahiran, ubat psikotropik, dan lain-lain. Sebaiknya mengawal pengambilan ubat sebelum dan selepas haid agar tidak mempengaruhi masa pendarahan. Sekiranya anda menggunakan ubat, berbincanglah dengan doktor anda jika preskripsi anda mengganggu kitaran haid anda.

Penyakit ginekologi

Penyakit ginekologi juga merupakan salah satu sebab haid berpanjangan. Ini merangkumi radang serviks, polip rahim, fibroid rahim, hakisan serviks, endometritis, dan endometriosis. Jenis haid ini biasanya muncul dalam bentuk spotting. Dalam kes ini, perlu mendapatkan nasihat perubatan untuk merawat penyakit utama secara aktif untuk menyelesaikan masalah ini.

Apa yang boleh anda lakukan?

Wanita dengan haid yang berpanjangan harus mengambil langkah berjaga-jaga berikut:

 • Memastikan rentak kehidupan yang teratur dan elakkan terlalu banyak bekerja.
 • Memastikan emosi anda stabil dan hindari tekanan yang berlebihan atau perubahan mood.
 • Makan makanan yang sihat dan fokus pada makan makanan yang kaya dengan zat besi dalam pemakanan seperti sayur-sayuran berdaun dan daging merah.
 • Kembangkan tabiat kebersihan yang baik – seperti mencuci kawasan vulva sekurang-kurangnya dua kali sehari dengan air suam sahaja.
 • Dapatkan corak pendarahan yang tidak normal dan dapatkan rawatan perubatan.

Diet haid

Anda juga harus menyesuaikan diet anda untuk memperbaiki kitaran haid anda:

 • Sebaiknya makan makanan ringan – mengelakkan makanan pedas, masin dan sejuk.
 • Minum banyak air untuk mengelakkan sembelit.
 • Elakkan minuman bergula, kek, gula merah atau gula-gula untuk mengekalkan tahap gula darah yang sihat.
 • Sebaliknya, makan makanan dengan serat tinggi yang dapat mendorong pembebasan hormon tertentu yang dapat membantu mengatur haid.
 • Makan protein yang mencukupi (iaitu daging, telur, tahu dan produk soya) untuk menggantikan protein yang anda hilangkan semasa haid.
 • Kurangkan pengambilan kafein anda. Kandungan kafein dalam minuman tertentu dapat meningkatkan kegelisahan. Sebagai gantinya, pilihlah barli atau teh beras yang hangat dan menenangkan.

Konklusi

Kitaran haid anda menggambarkan kesihatan anda. Lebih sihat gaya hidup anda, semakin tenang pengalaman anda. Menjadi sihat juga meningkatkan peluang anda hamil. Oleh itu, jika anda mendapati anda mengalami haid yang tidak normal, anda disyorkan untuk berjumpa doktor untuk segera merawatnya.

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu