Adakah anda akan mengalami ovulasi apabila anda hamil?

Wanita hamil tidak akan mengalami ovulasi semasa hamil. Setiap wanita dalam usia subur mengovulasi telur matang setiap bulan. Jika anda hamil, perubahan hormon dalam badan anda akan menghalang perkembangan folikel ovari dan ovulasi. Oleh kerana progesteron yang dirembeskan oleh janin selepas kehamilan menduduki badan utama, ia akan menghalang rembesan estrogen. Dengan kata lain, jika anda hamil, tidak akan ada perkembangan folikel baru dan ovulasi.

Berapa lama sehingga ovulasi diteruskan selepas kehamilan

Wanita hamil biasanya meneruskan ovulasi hanya selepas bersalin. Apabila janin dilahirkan dari ibu, rahim dan sistem badan secara beransur-ansur kembali ke keadaan sebelum kehamilan. Umumnya, bagi mereka yang tidak menyusu selepas bersalin, haid biasanya boleh pulih dalam tempoh 6-8 minggu selepas bersalin. Tempoh haid pertama dan kedua kebanyakannya adalah haid anovulasi, dan ia kembali kepada haid ovulasi selepas 3 bulan.

Pemulihan ovulasi wanita menyusu adalah lewat, lebih daripada 4-6 bulan selepas bersalin, tetapi ada juga yang mengalami ovulasi 6 minggu selepas bersalin. Peratusan pemulihan haid pada wanita menyusu secara beransur-ansur meningkat dengan masa, mencapai 70% pada 9 bulan selepas bersalin. Selain penyusuan susu ibu selepas bersalin, ia juga menjejaskan pemulihan ovulasi wanita seperti keadaan mental dan status kesihatan selepas bersalin.

Mengapa sesetengah orang tidak mengalami ovulasi dan hamil

  1. Sekatan tiub, hydrosalpinx, lekatan tiub, dan kecacatan tiub adalah semua punca penting ketidaksuburan.
  2. Displasia ovari dan disfungsi ovulasi: Walaupun terdapat ovulasi, fungsi korpus luteum tidak sempurna disebabkan displasia ovari
  3. Keabnormalan perkembangan kongenital organ pembiakan atau lesi kemaluan yang diperolehi, seperti kecacatan faraj, stenosis faraj dan penyumbatan membran wanita bawah umur
  4. Faktor imun: merujuk kepada kehadiran antibodi anti-sperma dalam saluran pembiakan atau serum wanita, yang menyebabkan sperma menggumpal, kehilangan daya hidup atau mati, yang membawa kepada ketidaksuburan.
  5. Perkembangan serviks yang tidak normal, keradangan serviks kronik, displasia rahim, endometriosis dan faktor lain juga boleh menyebabkan ketidakupayaan wanita untuk hamil.

Cara mengira tempoh ovulasi

Tempoh ovulasi bagi wanita biasanya kira-kira 14 hari sebelum haid berikutnya. Dari hari pertama haid berikutnya, kiraan detik 14 hari atau 14 hari tolak ialah hari ovulasi. Hari ovulasi ditambah 5 hari sebelum dan 4 hari selepas ia dipanggil tempoh ovulasi. Kaedah ini lebih tepat untuk rakan wanita yang mempunyai kitaran haid yang teratur.

Bolehkah seorang wanita melakukan hubungan seks semasa ovulasi

Sekiranya seorang wanita mengalami pendarahan semasa ovulasi, secara amnya tidak digalakkan untuk wanita melakukan hubungan seksual. Apabila seorang wanita mengalami pendarahan semasa ovulasi, rongga pelvis tersumbat, pembukaan rahim longgar, dan rintangan alat kelamin menjadi lemah. Oleh itu, adalah mudah bagi lelaki untuk membawa bakteria ke dalam faraj wanita, dengan itu memusnahkan persekitaran berasid normal faraj dan menyebabkan jangkitan.

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

“Empower your parenting journey with Mama Net! Whether you’re just starting your journey into parenthood or are a seasoned pro, Download our app for free on the App Store and Google Playstore for access to certified content, interactive tools, and a community of supportive parents and mothers.”

Main Menu